Search
  • AGM Blog

Čitajmo AGM-ove knjige o Zagrebu

U ovim danima kada smo još pod dojmovima potresa u Zagrebu i teških posljedica koje su zadesila dio građana, kako bismo se malo ublažili stres podsjetimo se nekih izdanja o našem gradu koja je objavio AGM...
U prvom redu tu je jedna od najpopularnijih knjiga o Zgarebu Stari Zagreb od vugla do vugla, u kojoj autor-novinar Branko Špoljarić svakodnevno priča kratke dvije-tri minutne priče o zagrebačkim ulicama i trgovima; njihovom nastanku, povijesti, znamenitim stanovnicima, zgodama i nezgodama, te raznim drugim događanjima vezanih uz njihovu dugačku povijest. Emisija donosi, također, i pregršt iznimno zanimljivih štikleca iz povijest grada i njegovih stanovnika. Priče su zapravo nastale u emisijama Hrvatskog radija.


Gotovo sve te ulice i trgovi ilustrirane su crtežima, grafikama i starim fotografijama iz fundusa grada Zagreba.

Za knjigu je izabrano 150 ulica i trgova Griča, Kaptola i Donjega grada, te niz štikleca koji na izuzetno zanimljiv način govore o povijesti grada i njegovih stanovnika. Gotovo sve te ulice i trgovi ilustrirane su crtežima, grafikama i starim fotografijama iz fundusa grada Zagreba, što ovom izdanju daje poseban šarm i čini ga jedinstveni i reprezentativnim. 

Stari Zagreb od vugla do vugla jedna od možda najtraženijih knjiga o Zagrebu uopće, nedavno je dotiskana jer je ranija kompletna naklada bila odavno rasprodana.


Druga je također vrlo popularna knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku Zagreb - arhitektonski atlas. Dr. Dragan Damjanović na 253 kartice popraćene brojnim ilustracijama najpoznatijih i najvrjednijih zagrebačkih arhitektonskih rješenja, počevši od prvog spomena Zagreba u 11. stoljeću do naših dana, analizira kroz vrijeme i stilove sve one građevine koje su od dva odijeljena naselja, Gradeca i Kaptola stvarale buduću gradsku cjelinu.


Fantastični bestijarij koji tek trebamo otkriti

Knjiga Usnuli Čuvari grada Zagreba ili fantastični bestijarij opisuje 16 motiva (tema) koje prepoznajemo na pročeljima zagrebačkih palača. Tu se Zagreb predstavlja u manje poznatoj likovno-arhitektonskoj i kulturno-povijesnoj raskoši. Svaki od 16 motiva predstavljen je na četiri razine: na prvom je mjestu fotografija motiva (teme), zatim slijedi stručno-popularna eksplikacija motiva, nakon eksplikacije dolazi suvremeni crtež, i na kraju, bajka ili pak legenda koju priča "dobri duh".

Autor knjige je Željko Zorica.


Te i još niz drugih knjiga o Zagrebu možete naručiti OVDJE...