Search
  • AGM Blog

Obljetnica Gvozdanskog: Epski hit čeka vas u našim knjižarama

Ovih dana obilježava se 442. obljetnica slavne bitke kod Gvozdanskog, ali i 42. obljetnica herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja te utvrde 13. siječnja 1578. godineOvih dana sjećamo se događaja vezanih uz Gvozdansko.  Priča je to o burgu Gvozdansko na Banovini i junaštvu hrvatskih postrojbi koje su beskompromisno branile od otomanskih osvajača. Prema dostupnim podatcima iz tog vremena utvrdu  Gvozdansko branilo je 300 branitelja sastavljenih od malobrojne posade Zrinskih vojnika i oko 250 seljaka i rudara sa ženama i djecom. Na drugoj strani bila je vojska od 10.000 turskih napadača.

Utvrda Gvozdansko sagrađena je u drugoj polovici 15. stoljeća. U njoj je Nikola III. Zrinski imao topionicu, ljevaonicu i kovnicu novca. Prvi se put spominje 1488. godine.

Turci su pokušali osvojiti nekoliko puta ovu vrđavu. Posljednja turska opsada pod vodstvom Ferhat-paše  Sokolovića trajala je od 3. listopada 1577. do 13. siječnja 1578. godine i kad su okupirali tvrđavu poginula je sva hrvatska posada.


Izdanje AGM-a


AGM je izdao poznati ep Gvozdansko, koji je pisan neposredno i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Riječ je o deseteračkom povijesnom epu u 32 pjevanja, iz pera autora Ante Tresića, koji je težio očistiti hrvatsku povijest "od laži i izopaćivanja".

Tresić, sljedbenik Ante Starčevića, završava svoj ep mišlju da ni jedan narod nije prolio toliko krvi za obranu kulturnih stečevina čovječanstva kao hrvatski narod. (JR)