Search
  • AGM Blog

Danas 80. obljetnica sovjetskog masakra u Katynskoj šumiSovjetski zločin u Katynskoj šumi knjiga je koju je nedavno je izdao AGM. Upravo je danas 80. obljetnica od početka tog strašnog pokolja što ga je počinila Staljinova vojska nad poljskim časnicima.


U proljeće 1940. godine, nakon nekoliko mjeseci boravka u zarobljeničkim logorima diljem SSSR-a Staljin i sovjetsko partijsko komunističko vodstvo donijeli su odluku o likvidaciji poljskih zarobljenika koji su ocijenjeni kao kontrarevolucionarni elementi. Nedugo zatim oko 14.500 zarobljenika likvidirano je na nekoliko mjesta u zapadnim krajevima SSSR-a, a njih nekoliko tisuća u Katynskoj šumi. To su područje u ljeto 1941. zaposjele njemačke postrojbe, no tek početkom 1943. godine Nijemci su doznali da na njemu postoje masovne grobnice koje dokazuju boljševičke zločine.


Kako je hrvatski patolog sudjelovao u razotkrivanju prave istine o boljševičkom zločinu 1940. godine...

Na nedavnom predstavljanju knjige autor dr. sc. Mario Jareb iznio je detalje o tomu kako je nastala njegovo djelo.

- Sve je počelo negdje 1993.-1994., kada sam bio na magisteriju na Srednjoeuropskom sveučilištu, tamo je bilo puno i poljskih studenata, a tih godina se puno pričalo i o Katynu. Neki kolege su me pitali, jer su čuli da je zločin istraživao neki hrvatski liječnik, da proučim postoje li u Zagrebu neki dokumenti o tome. Ja sam to i učinio po povratku u Zagreb – našao sam mnogo toga u tisku NDH i zapravo se jako zainteresirao za tu temu.


Osobito je autora zainteresirao slučaj dr. Eduarda Luke Miloslavića. U javnosti je dosad bilo manje poznato kako je kao predstavnik NDH u međunarodnom povjerenstvu koje je istraživalo taj masakr bio i taj hrvatski patolog i stručnjak za sudsku medicinu. Istražujući uzroke smrti žrtava dokazali su da su zločin počinili Sovjeti...

Zanimljive detalje o tom povijesnom slučaju čitajte u našoj knjizi, a možete je naručiti OVDJE...