Search
  • AGM Blog

Hoće li umjesto Interlibera ovakav sajam knjiga biti i dogodine?


Ako poželite kupiti knjigu u nekoj od knjižara diljem Hrvatske, ne zaboravite na svoje zdravlje i zdravlje drugih oko vas – poštujte sve propisane protuepidemijske mjere… Tako se upozorava čitatelje i kupce koji ovih dana po Hrvatskoj nastoje doći do jeftine knjige. Neobična i nesvakidašnja klima koja se stvorila u prvoj polovici studenoga, koji je inače svake godine nekako u znaku knjige, bit će nešto novo, presedan za koji nije isključeno da se neće ponoviti i dogodine.

Cijene interliberske - bagatela


Knjiga svima i svuda’ ovogodišnja je platforma koju je Zajednica nakladnika i knjižara organizirala nakon otkazivanja Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, što se neće održati zbog loše epidemiološke situacije.

Ovaj tjedan, od 10. do 15. studenoga, koliko je inače trebao trajati otkazani Interliber, knjige se mogu kupiti u knjižarama diljem Hrvatske, po sniženim, tj. interliberskim cijenama.

Na dobro osmišljenim stranicama Zajednice nakladnika i knjižara (www.znk.hr) objedinjene su web stranice svih izdavača u Hrvatskoj, s ponudama najmanje tri njihove knjige izravno na tom webu. Tako je na neki način Interliber preseljen na online platformu i dakako u same knjižare.

Poseban se sadržaj organizira na trećem programu HRT-a, gdje se ugošćuju izdavači, knjžari, pisci…

Umjesto Interlibera odlučili smo podržati Zajednicu nakladnika i knjižara – rekla je prilikom otvaranja manifestacije ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Kako se čulo od nekih izdavača i knjižara, a posebice od građana koji obilaze knjižare, ovo možda ne bi bila loša praksa i za iduće godine. Mnogi ljudi naime ne vole prevelike gužve u paviljonima Velesajma, a kako sada stvari stoje, pitanje je hoće li i u 2021. godini biti riješena virusna situacija.

– Od početka ove krize imali smo dogovor da se sva sredstva koja smo osigurali za međunarodne sajmove, koji su se jedan za drugim otkazivali, preusmjere u poticanje čitanja, distribuciju i druge aktivnosti u Hrvatskoj. Na tom tragu umjesto Interlibera odlučili smo podržati Zajednicu nakladnika i knjižara – rekla je prilikom otvaranja manifestacije ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. – Mi smo od početka ove krize osigurali više od 400 milijuna kuna dodatnih sredstava za financiranje – što kredita, što europskih sredstava.


Knjiga svima i svuda - u centru grada

Sajamska manifestacija pod nazivom Knjiga svima i svuda posebno je odjeknula u centru Zagreba, gdje je AGM ponudio čitateljima i nova i stara izdanja po vrlo niskim, interliberskim cijenama. Neke knjige poput Godine odluke Oswalda Spenglera, Sovjetski zločin u Katynskoj šumi, Hrvatski nogomet u doba cara, kralja, poglavnika i maršala i dr. ovaj se tjedan mogu nabaviti po doslovce prepolovljenim cijenama.

Najveći izbor AGM-ovih knjiga nalazi se u knjižari u Teslinoj 7 te u Importanne centru na Glavnom kolodvoru.