Search
  • AGM Blog

Junaci poratnog razdoblja - izlazak iz zapećka historiografije


Ovih dana sjećamo se nekih događaja koji su obilježili svršetak Drugog svjetskog rata i odnosa pobjednika i gubitnika u godinama nakon rata. AGM je prošle godine obilježio to razdoblje, izdajući monografiju Hrvatski pokret otpora, autora Wollfyja Krašića.

Mladi povjesničar prionuo je ozbiljnom poslu i obznanio hrvatskoj javnosti opsežan i iscrpan presjek djelovanja otporaša, ilegalnih organizacija i skupina, tko su oni zapravo bili i koje su akcije poduzimali - od rata pa do 1966. godine. Pristup je znanstveno-dokumentaristički, ali unatoč tomu tekst je vrlo čitak i najširoj publici, pogotovo što gdjegdje nalazimo elemente pravog političkog trilera.


Životi su im visili o tankoj niti, ali pripadnici hrvatskog državotvornog otpora neposredno nakon Drugog svjetskog rata svejedno su ostali nekako u zapećku historiografije.

Kada stanu listati ovu knjigu, čitatelji će vjerojatno ostati u čudu od količine dosad nepoznatih ilegalnih otporaša, raznih skupina diljem bivše jugoslavenske republike. Četrdesetak organizacija, mahom studentskih, sa svojim programima i planovima promidžbe, bila je danas gotovo nezamisliva oporba tadašnjem režimu i tadašnjoj Udbi. Toliko su se kockali svojom sudbinom, stalno bili na rubu hapšenja i Golog otoka, životi su im visili o tankoj niti, ali pripadnici hrvatskog državotvornog otpora neposredno nakon Drugog svjetskog rata svejedno su ostali nekako u zapećku historiografije.

Očito su povjesnici pomalo zazirali od te problematike jer su se tadašnji akteri hoćeš-nećeš nadovezivali na još svježe osjećaje prema NDH.


Knjigu možete naručiti OVDJE...