Search
  • AGM Blog

Martin Heidegger, autor AGM-ovih izdanja, umro na današnji dan


Na današnji dan, 26. svibnja 1976. umro je Martin Heidegger, jedan od najutjecajnijih njemačkih filozofa 20. stoljeća. AGM je objavio više njegovih djela, a dvije knjige ima u ponudi na web shopu - Uvođenje u metafiziku i Četiri seminara.


Uvođenje u metafiziku (Einführung in die Metaphysik) nastala je na temelju predavanja na Sveučilištu u Freiburgu 1935. godine, a objavljena prvi put 1953. Knjiga se smatra jednim od Heideggerovih najznačajnijih i najutjecajnijih djela u njegovu književnom stvaralaštvu. Do sada je prevedena na više od 15 svjetskih jezika.


Knjiga Četiri seminara sadrži njemački prijevod četiriju autoriziranih zapisnika na francuskom jeziku seminara što ih je Martin Heidegger održao u krugu francuskih štovatelja i nasljedovatelja njegova djela u godinama 1966., 1968. i 1969. u Le Thoru, te 1973. u Zähringenu. Knjiga nudi neku vrstu misliteljeva povratnog pogleda na cjelinu i glavne momente njegova filozofiranja, a uz to je zbog karaktera usmenog izlaganja u živom razgovoru kako jezično tako i misaono često mnogo pristupačnija i komunikativnija od većine njegovih ostalih djela.


Martin Heidegger rođen je 26. rujna 1889. u Meßkirchu u Njemačkoj. Studira prvo teologiju, a zatim filozofiju u Freiburgu. Od 1923. do 1927. radi kao izvanredni profesor filozofije u Marburgu. Godine 1927. objavljuje svoje prvo veliko djelo Bitak i vrijeme (Sein und Zeit), a iste godine ga pozivaju u službu redovitog profesora u Freiburgu.