Search
  • AGM Blog

Monografija o Tuđi: Hedonist, ali ne i kalkulantTuđa je hedonist u svemu, pa i u životu On se zna veseliti sitnicama iz svakodnevice koje ga krijepe, čine sretnimi važnim, ali i svakoj načinjenoj slici kao dokumentu koji je opipljivi podsjetnik na kružoke gdje sve izrečeno ima smisla i ne trpi obveze. On nije kalkulant ili, ne daj Bože, racionalni koordinator poslovnih nastojanja, onoga čime se bavi iz ljubavi. Poput Mesije

nastoji nas vlastitom ulogom opametiti i prosvijetliti. „Slikarstvo je zanat slijepca koji ne slika ono što vidi nego ono što osjeća.“ Jer već sutra bit će se teže okupiti jer život pritišće i nije mu se lako oduprijeti, još manje odoljeti... Tako piše u pogovornom tekstu AGM-ove monografije o slikaru Vladi Tuđi, napisao je u pogovoru AGM-ove monografije multimedijski umjetnik Igor Brešan.


Monografija je presjek golemog opusa umjetnika koji stvara od svoje 12. godine; objavljeno je oko tri stotine fotografija njegovih djela. Tuđa je umjetnik iznimno velika opusa slika nastalih u koncentratu vremena, zapisat će u prigodnom kritičkom osvrtu u monografiji likovni kritičar Stanko Špoljarić. Spontanošću likovnog predanja Tuđa traži i nalazi sukus motiva, nužan za provođenje ideje, i one jasne u prvom sloju promatranja, ali i one enigmatske. U igri između tih dvaju polova pulsira život, njegova ljepša, ali i mučnija strana. Tuđine su slike i metafore i odraz arena našeg svakodnevlja, kaže Špoljarić.


Više: https://agm.hr/hr/shop/tuda%2c172.html