Search
  • AGM Blog

'Ndrangheta: Tko stoji iza najmoćnije mafije svijeta


Jedna od četiriju moćnih talijanskih mafijaških organizacija 'Ndrangheta ovih dana ponovno je u žarištu interesa svjetske javnosti. Nakon uhićenja stotina njezinih pripadnika sprema se povijesno suđenje.  

Optužnice protiv najstarije mafijaške organizacije svijeta uključuju razna kriminalna dijela, od kamatarenja do ubojstava.

'Ndrangheta se godinama smatrala siromašnijim srodnikom poznatijih mafijaških skupina poput Cose Nostre i napuljske Camorre, no s vremenom ih je ona nadmašila i postala najmoćnija talijanska kriminalna organizacija, koja

kontrolira svjetske mreže krijumčarenja kokaina, a baze su joj u New Yorku, Kolumbiji i Brazilu.  


Izdanje AGM-a: Tko stoji iza najmoćnije mafije svijeta


U knjizi AGM-a 'Ndrangheta - Tko stoji iza najmoćnije mafije svijeta opisuje se specifičnost te mafije, koja se ogleda u tomu što se u njezinu strukturu teško moglo prodrijeti, a sve zbog načina njezina ustroja. Organizacija je bila posve ustrojena već u 19. stoljeću na prostoru pokrajine Kalabrije, ali u to vrijeme u narodu je shvaćana kao robinhudovska organizacija, koja otima bogatima kako bi pomogla siromašne. Najnovija istraživanja poljuljat će i tu romantičnu sliku. 


Specifičnost 'Ndranghete je u činjenici da je organizirana u 'ndrine (obitelji) i to u doslovnom smislu. Članovi 'Ndranghete pripadnici su obitelji, tradicionalno i povijesno. Svaka obitelj daje organizaciji obvezno najstarijeg sina od dana punoljetnosti. To je tajna njezine neprobojnosti, ali i moći koja se ogleda u kompletnoj kontroli svjetske trgovine kokainom vrijednom 44 milijarde eura dobiti godišnje! 

Knjigu možete naručiti OVDJE...

Foto. PIXABAY