Search
  • AGM Blog

Novo: Hrvatski prijevod romana Peruanke Zinke Saric


Kad si nadahnut nekim velikim ciljem, nekim izvanrednim projektom, misli pomiču granicu, um svladava ograničenja, svijet se širi u svim smjerovima i odjednom se nađeš u novome u čudesnom svijetu. Uspavane snage, vještine i darovitosti ožive i shvatiš da si mnogo veći nego što si ikada sanjao.

Tako nas u svoj roman uvodi peruanska spisateljica hrvatskog podrijetla Zinka Saric. Roman Još dalje od tvojih tragova, s podnaslovom Moj put povratka kući, bio je objavljen u Barceloni 2006. i u Peruu 2010. godine, a sada ga je u izdanju zagrebačkog AGM-a sa španjolskog jezika prevela Željka Lovrenčić. 


Ovo zanimljivo djelo pomaže nam da otkrijemo beskrajnost našeg bića, ono predstavlja put koji moramo prijeći s glavnim junakom u potrazi za savršenstvom.

Ova nas knjiga tjera da se sjetimo tko smo, nešto što često zaboravljamo, rekao je književni kritičar Sergio Bambarén.

"Ovo zanimljivo djelo pomaže nam da otkrijemo beskrajnost našeg bića, ono predstavlja put koji moramo prijeći s glavnom junakinjom u potrazi za savršenstvom. Daje nam odgovore na mnoga pitanja i otvara vrata duše. Podučava nas kako da osjetimo milovanje morskog zraka i zvuk glazbe, kako da vidimo svoj odraz u lopoču dok se divimo njegovoj ljepoti", rekla je o knjizi književnica Esperanza Rodríguez. 


Autorica školskih lektira


Zinka Saric uspješna je peruanska spisateljica rođena u Limi 1949. godine. Otac joj je Hrvat iz okolice Dubrovnika, a majka Peruanka. Kroz njezino književno djelo isprepleću se dvije umjetničke struje – slikarstvo i književnost: piše o životu, moru, poljima, cvijeću i o svemu onome što dolazi iz prirode, bilo to stvarno ili plod njezine mašte, a čitateljima se čini da pred sobom imaju slikarsko platno. Prvu knjigu La Esencia de la Vida (Bit života) objavila je 1983. godine u Limi i 1985. u New Yorku. Doživjela je tri izdanja na španjolskome i jedno na engleskom jeziku. Knjiga Mágico Encuentro (Magični susret) objavljena je 2002. u Barceloni. 

Dječja knjiga Ainhoa, la estrella que viene del norte (Ainhoa, zvijezda koja dolazi sa sjevera) objavljena 2004. godine u Limi, oborila je sve rekorde u prodaji na latinsko-američkom tržištu jednako kao i knjiga Ainhoa y Nael – el sueño de Thes (Ainhoa i Nael – Thesin san, 2005.) s više od 10 000 prodanih primjeraka. Treća knjiga u tom nizu nosi naziv Ainhoa regresa a su estrella (Ainhoa se vraća na svoju zvijezdu, 2007.), a četvrta Ainhoa la leyenda de Gaia (Ainhoa, legenda Gaia, 2011.). Te su knjige školska lektira.