Search
  • AGM Blog

Sjećanje na Oswalda Spenglera, autora "Propasti Zapada"

Ovih dana obilježava se 84. obljetnica od smrti Oswalda Spenglera (1880 - 1936)

. Slavni njemčki filozof, autor nekadašnjeg svjetskog hita Propasti Zapada, rođen je 1880. u Blankenburgu. Porijeklom je iz konzervativne, niže građanske obitelji, a bio je bio najstarije dijete.

Rad na svojem životnom djelu Propast Zapada počeo je s namjerom da se prvenstveno koncentrira na položaj Njemačke u Europi. U knjizi iznosi svoju teoriju cikličkog razvoja kultura i pesimističnu viziju budućnosti zapadne civilizacije koja se nalazi na kraju svojeg razvoja.


Godine odluke


AGM je objavio njegovu knjigu Godine odluke, a djelo je kompilacija triju tekstova Oswalda Spenglera: 1. Jahre der Entscheidung. Deutschland und die weltgeschichtliche Entwicklung/Godine odluke. Njemačka i svjetskopovijesni razvoj, 2. „Das Doppelantlitz Russlands und die deutschen Ostprobleme/Dvostruko lice Rusije i njemački istočni problemi“ i 3. „Ist Weltfriede möglich?/Je li svjetski mir moguć?“. Odabrani radovi ulaze u red njegovih najpoznatijih političkih tekstova, za koje je Theodor W. Adorno ustvrdio da su nastali nakon „Spenglerove propasti“, aludirajući pritom na autorovo kapitalno djelo Propast Zapada.


Čovjek i tehnika


Njegova druga knjiga koju je AGM nedavno objavio jest Čovjek i tehnika, u prijevodu Vere Mosković. Spengler je čovječanstvo podijelio na dvije vrste ljudi – stvaralačke i ‘nestvaralačke’ – na umjetnike i one koji su sačinjavali masu, a upozorava na opasnosti koje tehnologija i industrijalizacija donose kulturi. Posebno upozorava na tendenciju širenja zapadnjačke tehnologije među neprijateljskim obojenim rasama koje je mogu iskoristiti kao oružje protiv Europe...