Search
  • AGM Blog

Stepinčevi argumenti kontra mitomanije


“Nesporno je da je Stepinac s radošću prihvatio osnivanje hrvatske države, ali i sa sumnjom prema pokroviteljima njezina nastanka. Odnosio se prema državi kao takvoj onako kako se Crkva i treba odnositi: „Bogu Božje, caru carevo”.” Tako stoji u zaključku AGM-ove knjige Stepinac riječju i djelom.

Iako je do danas objavljeno mnoštvo knjiga o kardinalu Alojziju Stepincu, nakon višegodišnjega proučavanja njegova života i djelovanja te analize ostalih istraživanja autor Miroslav Akmaža procijenio je kako je potrebno napraviti sintezu svih dosadašnjih istraživanja. Nastojalo se upoznati čitatelje s osobom Alojzija Stepinca u što sažetijem obliku, koji će ipak obuhvatiti najvažnije dijelove njegova života i djelovanja.


Tendencija autora i nakladnika jest da se knjiga čita kao lagano štivo koje donosi osnovne podatke, a ne opterećuje čitatelja dubljim znanstvenim analizama i raspravama te da na jednostavan način odgovori: Tko je bio blaženi Alojzije Stepinac?


No, neizostavne su političke i ideološke konotacije knjige u vremenu iščekivanja Stepinčeve kanonizacije. Budući da je cijeli proces povezan s odnosom prema SPC-u i dnevnopolitičkim manevriranjem kada će se napokon kanonizacija dogoditi, ova knjiga hoćeš-nećeš ne može a da kod nekih ne izazove nove prijepore – na primjer u smislu je li se blaženik mogao više potruditi i snažnije oduprijeti tadašnjem režimu u NDH i sl. Akmadžin tekst međutim vrlo jasno argumentira Stepinčevu nedužnost, odnosno da je postupao u skladu s vjerskim i moralnom načelima, nasuprot stereotipnim stavovima i mitomanijom kako je svatko kriv tko god se nije bez zadrške priklonio partizanima i komunističkim vlastima.

Knjiga o Stepincu može se nabaviti OVDJE...