Search
  • AGM Blog

Svjetski dan hrane - kulinarstvo u literaturi


Kažu da je hrana suština života i temelj svih kultura i zajednica, ali je ove godine Svjetski dan hrane u sjeni COVID-19 i globalne zdravstvene krize. Svi smo dodatno potaknuti na razmišljanje o našim najosnovnijim potrebama, a mnogi će kazati da je glad u svijetu još veći i trajniji problem nego ova pandemija.


AGM je svojedobno objavio nekoliko knjiga vezanih uz prehranu i kulinarstvo, kao što su npr. dvije knjige Veljka Barbierija Jela starih barda i Epitaf carskoga gurmana, kojima se autor dotiče teme hrane i kuhanja na stanovit literaran način.


Jela starih barda


Barbierijeva knjiga Jela starih barda sinteza je svih starijih hrvatskih znanja o kulinarstvu, ali je i svojevrstan snimak onoga što su jeli naši preci, onoga što su znali o hrani, kao i o tomu kako su njen doživljaj uvodili u najviše sadržaje svoga duhovnog života. U knjizi se također nalazi 47 originalnih recepata spomenutih hrvatskih pisaca.


Epitaf carskoga gurmana


U romanu Epitaf carskoga gurmana riječ je o neimenovanom sladokuscu koji u uvjetima diktature i potpune kontrole pojedinca pokušava održati svoju gurmansku slobodu, kulturu ugađanja osjetilu okusa i želucu, te hedonističku životnu filozofiju. U logici totalitarizma već samo uživanje u jelu i pilu predstavlja anarhistički čin i prijetnju poretku te se stoga u privatni život ovoga anonimnog činovnika uvlači totalitarna mašinerija i postupno rastače njegovu osobnost.


4 krvne grupe za 4 načina prehrane


Tu je još jedna knjiga nešto drukčijeg karaktera, napisana više sa znanstvenog aspekta, a govori o tomu kako napraviti cjelovit program prehrane na temelju vlastite krvne grupe. Naime u knjizi 4 krvne grupe za 4 načina prehrane dr. Peter D'Adamo približio nam je fenomen krvnih grupa kojim je osvojio cijeli svijet. Najnovija istraživanja pokazala su da je gotovo svaki aspekt ljudskoga života povezan s krvnom grupom. Ova knjiga pomoći će vam napraviti cjelovit program prehrane i načina života za vašu krvnu grupu.