Search
  • AGM Blog

Temelji li se Darwinova teorija na vjerovanju?


Na današnji dan, 12. veljače 1809. rođen je otac teorije evolucije Charles Darwin. Današnji dan slavi se inače od devedesetih godina kao Darwinov dan, s ciljem popularizacije i opće promocije znanosti.

Inače, proslava Darwinova djela i odavanje počasti njegovu životu sporadično su bili organizirani još od njegove smrti 19. travnja 1882. godine. Prema Wikipediji, sve se odvijalo u downskom domu u Downeu, u južnom predgrađu Londona, gdje su Darwin i članovi njegove obitelji živjeli od 1842. do smrti njegove žene Emme Darwin 1896. godine. Godine 1909. više od 400 znanstvenika i dostojanstvenika iz 167 zemalja susrelo se u Cambridgeu radi odavanja priznanja Darwinovim doprinosima…

Za Darwinov dan provode se razni događaji diljem svijeta. Premda su ove godine zbog razumljiivh razloga prilike potpuno drukčije, ti se događaju obično sastoje od zabavnih večera s posebnim receptima za primordijalnu juhu i ostalim inventivnim jelima, a tu su simpoziji, predavanja i debate, esejska i umjetnička natjecanja, koncerti, čitanje poezije, drame, filmske večeri itd.


Šok za svijet

Međutim, premda mnogi prihvaćaju Darwinovu teoriju o podrijetlu čovjeka, tj. da se razvio od primata, a da je to najveće znanstveno dostignuće 19. stoljeća, ipak i dan danas ta teorija ima kontroverzne konotacije. Već je za njegova vremana teorija bila šokantna za svijet.


Najžešći napadi na Darwinovu teoriju dolazili su od strane crkvenih predstavnika, koji su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka.

Objavljivanje knjige Postanak vrsta izazvalo je veliko uzbuđenje u javnosti. Znanstvenici, političari, svećenici i drugi poznati ljudi svih zanimanja su raspravljali o Darwinovoj knjizi, braneći ili napadajući njegove ideje. Neki biolozi spočitavali su Darwinu kako ne može dokazati svoje hipoteze. Drugi su kritizirali Darwinovu koncepciju o razvijanju različitih vrsta iz jedne. A najžešći napadi na Darwinovu teoriju dolazili su od strane crkvenih predstavnika, koji su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka.

AGM je svojedobno izdao knjigu Suđenje Darwinu, autora Phillipa Johnsona, koju mnogi smatraju kontroverznom jer je uzdrmala znanstveni establišment. Zašto? Ona pokazuje da se teorija evolucije ne temelji na činjenicama nego na vjeri – vjerovanju u filozofski naturalizam. Phillip Johnson dokazuje da jednostavno nema dovoljno mase empirijskih podataka koji bi poduprli teoriju…


Knjigu možete pronaći OVDJE…