Search
  • AGM Blog

Tko je bio Ivo Pilar - odgovor u monografiji AGM-a

Tko je Ivo Pilar? Mladi naraštaji vjerojatno u školi nisu imali odveć prilike čuti za tog hrvatskog velikana koji je mahom djelovao na početku dvadesetog stoljeća.

Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove. No sve je to bio samo uvod u njegovo kapitalno djelo Južnoslavensko pitanje, koje je izvorno objavio na njemačkom jeziku i namijenio austrijskoj publici. Djelo je međutim imalo više odjeka na južnoslavenskom prostoru i izazvalo reakciju kod Srba i onih koji su zagovarali ujedinjenje u zajedničku tvorevinu.

Iz Pilarove knjige shvatili su poruku da bi takvo ujedinjavanje bilo pugubno za Hrvate te su brže-bolje stali kupovati i uništavati sve primjerke kako bi spriječili da dopru u širu javnost. Stoga je Južnoslavensko pitanje postalo raritetno i vrlo traženo izdanje.

Kako na svojim stranicama piše Institut Ivo Pilar, životni je i spisateljski angažman Ive Pilara bio jednako nepodoban po svim spomenutim sastavnicama: u nacionalnom smislu osjećao se Hrvatom, u državno-pravnom pogledu zastupao je kroatizam (a ne jugoslavizam), a ideološkopolitički bio je uvjereni demokrat i liberal. Nakon njegove smrti, godine 1933. — osim novinskih članaka tih dana – o njemu sve do raspada Kraljevine Jugoslavije gotovo da i nije pisano.

Na 900 stranica publicist AGM je objavio iscrpnu monografiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara.

U vrijeme Nezavisne Države Hrvatske tiskana su mu i prevođena djela, a napisi o njemu nužno su nosili i obilježja toga razdoblja, evidentno nesklonog demokratsko-liberalnoj misli.

Na 900 stranica publicist, odvjetnik i političar Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, pravu studiju o životu i djelovanju pisca, pravnka, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara.

Knjigu možete pronaći OVDJE...