Search
  • AGM Blog

Zašto se A. G. Matoš uvijek iznova vraćao u Zagreb...

Matoš je na neki način simbol Zagreba; tu ima spomenik, ulicu i školu, a po njemu je nazvana i nakladnička kuća - naš AGM.Ima li Hrvatu ljepšeg mjesta od toga brda, od tih starih kuća i domaćih zakutaka kada noću nema na Griču nikakvog tona koji bi smetao skladu dojma? Pod brijegom u beskrajnosti svjetla novi Zagreb u mraku kao čaroban san u dnu vode, svud uokolo vidici rodne zemlje sa srebrnim pojasom Save, a na mjestu gdje snivate i slušate historijsku pouku mjesta nošahu se istim mislima Gaj i ostale lučonoše Gjalskova „Osvita“...


To su riječi Antuna Gustava Matoša o njegovu Zagrebu, gradu kojem se više puta vraćao, kritizirao, pa ga opet pokušao razumjeti i volio... Matoš je došao u Zagreb kao dvogodišnji dječak, jer mu je otac August dobio učiteljsko namještenje u Gornjem gradu. No već 1894. napustio je taj grad, u koji se nakon dužeg izbivanja po europskim metropolama vraća 1908. godine.


Pred smrt živi u Kapucinskoj, na broju 4. Stoga se ta ulica danas naziva Matoševom.

U gradu Zagrebu je Matoš ukupno boravio 27 godina. Kažu da je izvrsno poznavao sve zakutke Gornjega grada i šire. Rado je, poput Tina Ujevića, zalazio u kavane Gornjega i Donjega grada. Stanovao je u Bregovitoj ulici, zatim u Jurjevskoj, u Dugoj ulici, pa opet u Jurjevskoj. No pred smrt živi u Kapucinskoj, na broju 4. Stoga se ta ulica danas naziva Matoševom.


Idite noću na Grič i kao iz misterijskog fonografa čut ćete poruku tog grada...

No odnos Zagreba prema Matošu i Matoša prema Zagrebu najjasnije i najvidljivije iskazuje klupa na Strossmayerovom šetalištu. Radi sjećanja na njegov boravak na Štrosu, godine 1978, akademski kipar Ivan Kožarić izradio je spomenik Matoša na njegovoj klupi. A ispred njega napisan je Matošev tekst kojim poziva sve Zagrepčane, a mogli bismo reći, i današnje turiste: Idite noću na Grič i kao iz misterijskog fonografa čut ćete poruku tog grada, te zemlje, tog naroda.

I dakako, ta je aluminijska klupa nezaobilazno mjesto za fotografiranje s velikim pjesnikom...


U svojoj novoj biblioteci Gustl AGM je upravo objavio zbirku najboljih Matoševih soneta, epigrama i rugalica... Možete ih s popustom naručiti OVDJE...