Search
  • AGM Blog

Znanost protiv srpskih mitova i hrvatskih medijskih obmana


Ovih dana prisjećamo se nekih nadnevaka vezanih uz bivšu državu te uz osnivanje stare Jugoslavije tj. Kraljevine SHS. Dana 1. prosinca 1918., nakon raskida s Austro-Ugarskom, stvorena je nova država, koja je, suprotno naputku Narodnoga vijeća i bez pristanka Hrvatskoga sabora, nazvana Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca. Država SHS počela se graditi kao federacija. Ubrzo su konstituirana vijeća (parlamenti) za Sloveniju, BiH i Dalmaciju. Ostalo je neriješeno pitanje Vojvodine, koja je u početku bila vezana uz Narodno vijeće u Zagrebu, ali sve je to presjekla Srbija, uz pomoć svesrpskoga pokreta u BiH i Hrvatskoj i uz pristanak sila Antante.

U Zagrebu se tih dana nazdravljalo “republici” , mnogi su na ulicama slavili raskid s Austro-Ugarskom, ali se ime Srbije i Jugoslavije još se tada nije spominjalo... Sve ostalo je - nesretna povijest u jugoslavenskoj zajednici.

Raspad Jugoslavije dogodio se 1991. godine i stvorena je nezavisna hrvatska država. Prošle je godine Hrvatski institut za povijest izdao sveobuhvatnu knjigu na engleskom jeziku pod naslovom The fall of Yugoslavia and the creation of the Croatian state, a ovih je dana AGM taj tekst, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, objavio na hrvatskom jeziku - Raspad Jugoslavije i stvaranje hrvatske države.

U knjizi su autori saželi svoja višegodišnja istraživanja realizirana u nizu objavljenih knjiga i znanstvenih radova, a posebice u svoje tri znanstvene monografije: „Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990-1995.” iz 2005., „Domovinski rat” iz 2016. i „Hrvatska 1989. – 1992.: rađanje države” iz 2017. Prva i druga knjiga nagrađene su nagradom Jutarnjeg lista za najbolju knjigu 2005. (prva) i nagradom „Mirjana Gross” za najbolju knjigu iz povijesti 2016. (druga).

Kako je o knjizi kazao povjesničar dr. sc. Miroslav Akmadža, cilj ove knjige jest u najkraćim crtama upoznati čitatelje s rezultatima istraživanja problematike uspostave hrvatske države i ratnih zbivanja tijekom Domovinskog rata, kako bi suprotstavili znanstvenu analizu publicističkoj i promidžbenoj literaturi i medijskim napisima, koji u novije vrijeme dominiraju javnim prostorom.


Knjiga se može nabaviti OVDJE...